Prognose

Aanvalscontrole

De behandeling heeft in de eerste plaats als doel om de aanvallen volledig te onderdrukken. 70% van de personen wordt aanvalsvrij door middel van medicatie en kunnen een normaal leven leiden mits een aantal richtlijnen. Bij de overige 30% wordt gesproken van niet gecontroleerde epilepsie (refractaire epilepsie). Hiervoor zal men een aantal andere behandelingen opstarten.

Genezing

Personen die dankzij de medicatie aanvalsvrij blijven hebben een grotere kans om te genezen van epilepsie. In overleg met de neuroloog zal de medicatie langzaam worden afgebouwd en heeft een gedeelte van de personen kans om op een dag volledig te stoppen met de medicatie. Sommige vormen van primaire gegeneraliseerde epilepsie die ontstaan is in de kindertijd, genezen spontaan in de adolescentie.

Overlijden

De mortaliteit (kans op overlijden) bij epilepsie is zeer laag maar het kan voorkomen in de volgende gevallen.

Status epilepticus: dit is de situatie waarbij de aanval blijft duren, en de ene aanval overgaat in de volgende aanval zonder dat de persoon zich kan herstellen van een aanval. In dit geval moet er zo snel mogelijk een ambulance gebeld worden.

Sudden Unexpected Death in Epilepsy (SUDEP) is een situatie waarbij iemand met epilepsie plots overlijdt (meestal gedurende de slaap) en waar geen andere doodsoorzaak kan vastgesteld worden. De medische wereld is nog onwetend over het mechanisme van SUDEP. Er wordt gedacht dat het een gevolg is van een afwijking van het autonoom zenuwstelsel met hartritme- of ademhalingsstoornissen. Om SUDEP te voorkomen is het zeer belangrijk om medicatietrouw te zijn en een aantal leefregels in acht te nemen (zie Leven met epilepsie). Uitgebreide informatie over SUDEP vind je op deze pagina