Veel gestelde vragen

Mag ik rijden met de fiets en met een brommer (klasse A) als ik epilepsie heb?

De wet stelt geen beperkingen, maar u moet er zich van bewust zijn dat er een verhoogd risico is op een ongeval indien u epilepsie heeft! U brengt best uw familiale verzekering op de hoogte.

Ik ben een taxichauffeur. In welke groep val ik?
Buiten mijn werkuren rij ik met mijn privé-auto. Val ik dan onder dezelfde groep?

In verband met uw werksituatie valt u onder Groep 2 omdat taxidiensten door een bepaling in de wet zijn ondergebracht bij Groep 2. U mag deze werkfunctie niet uitvoeren als u rijongeschikt bent. Voor de bepaling van de termijnen voor het privégebruik van uw auto valt u onder Groep 1.
Het kan dus bijvoorbeeld zijn dat u 6 maanden rijongeschikt bent voor het rijden met uw auto en 5 jaar rijongeschikt in het kader van uw beroepsuitoefening als taxichauffeur (zoals bij een eenmalige aanval en zonder behandeling met anti-epileptische medicatie).

In het kader van mijn werk vervoer ik dagelijks 6 personen van de ene werkplek naar een andere werkplek. In welke groep val ik?

U valt onder Groep 1 omdat het gaat over het vervoer van personeel dat georganiseerd en uitgebaat wordt door een werkgever met eigen, gehuurd of in leasing genomen materiaal en op eigen verantwoordelijkheid van de werkgever. Sedert 2008 valt deze categorie niet meer onder Groep 2, dus medische schifting is niet meer nodig. U mag niet meer dan 9 mensen (inclusief bestuurder) vervoeren.

Ik rij in het kader van mijn beroep met een heftruck. Onder welke groep val ik?

Een wettelijk rijbewijs voor het bedienen van een heftruck bestaat niet. De werkgever heeft wel de algemene verplichting om zijn werknemers een opleiding te verstrekken om veilig te kunnen werken. Het is dan ook de bedrijfsarts die met vrijblijvend advies van de neuroloog beslist of de persoon met epilepsie al dan niet met de heftruck mag rijden.